Zoete aardappel

Bataat

Toegegeven. Het duurde even voordat deze blog weer in beeld was, maar er moest ook veel gebeuren. Druiven snoeien, mest rijden, knoflook zetten. Name it.
De laatste oogsten zijn van het land. Er staat nog wat boerenkool, andijvie en postelein en spinazie maar het mag eigenlijk geen naam hebben. Op de vensterbank is het eerste voorkiemen al weer begonnen. De tabak komt al boven en de eerste paprika’s hebben hun blaadjes al ontvouwd. Veel te vroeg natuurlijk, maar het komt wel goed.

Met sommige producten moet je echt vroeg beginnen. Tabak is er zo een. (Die hele kleine ielige plantjes uitplanten heeft weinig zin. Plant ze pas als ze een handhoog zijn). De zoete aardappel of bataat is ook zo’n voorbeeld van een plant die de tijd neemt. Zowel om op te komen als om te oogsten. Het is altijd een van de laatste producten die geoogst worden omdat pas in het allerlaatste stadium het dik worden van de wortel op gang komt. (Zo gaat het ook bij de knoflook, trouwens, al hoef je daarbij geen hele zomer te wachten šŸ˜‰

Het blad kun je overigens ook eten. Als spinazie. In Cambodia zien ze het als ‘krachtvoer’ getuige het gesprek dat ik met de kruidenier had. “Echt waar mijnheer, blad is Ginseng, extra versterkend”. Best. Maar ook gewoon mooi waardoor de aardappel of bataat ok als kamerplant houdbaar is.
Wil je meer weten over de zoete aardappel? Op www.moestuinforum.nl vind je een praktische handleiding. Maar zoals gezegd, neem de tijd en begin nu.

 

 

Comments are closed.

Post Navigation